Subpagina icoon roeien FINAL

Roeien

 

Yole Roeien

Yole roeien

 

Gezien ons open water, met korte golfslag roeien wij op de KWVL in voor dit water geschikte boten, namelijk de Cornish Pilot Gig en Yole de Mer.

De Yole de Mer is een zgn. ‘coastal’ roeiboot, oorspronkelijk uit Frankrijk, onzinkbaar, zelflozend en uitstekend geschikt voor onze plassen. Yole roeien is “scullen”: elke roeier heeft twee riemen en zit op een rijdend bankje (rolbank, sliding). Een Yole wordt met vier personen geroeid en heeft een stuurman. De Vereeniging beschikt over twee Yoles de Mer. Het coastal rowing in Yole de mers wordt momenteel gestimuleerd door de Commissie Coastal Rowing (o.a. KNRB, KNZ&RV, KWVL, Dutch Coastal Rowing), onder andere vanuit de verwachting dat dit vanaf 2024 weleens een Olympische sport zou kunnen worden.

 

De roeicommissie zorgt dat er voldoende gekwalificeerde instructeurs en stuurlieden opgeleid worden en nieuwe en bestaande ploegen voldoende instructie krijgen om verantwoord op Loosdrecht te kunnen roeien. Zo volgen beginnende (Yole-)roeiers  in Roeicentrum Berlage in Amsterdam (‘de bak’) lessen om de techniek juist aan te leren. Beginnende teams roeien met een coach. Alle roeiers dienen in het eerste jaar dat zij deelnemen een KWVL-roeibrevet te halen en elk team zorgt voor tenminste twee gebrevetteerde stuurlieden.
Ook gevorderde teams kunnen (in de winterperiode) de Berlage training volgen, een coach vragen of weer eens aan een masterclass deelnemen.

Klik hier voor informatie over roeitechniek en de roeicommando's.

 

Handige info

 
 
Volg ons op Facebook