Subpagina icoon roeien FINAL

Roeien

 

Historie

Wherry oud

 

In het KWVL lustrumboek dat in 2012 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan verscheen staat een leuke beschrijving met foto’s van de geschiedenis van het roeien op de KWVL. Deze begon al in 1912 met wherry’s en leidde o.m. tot de bouw van wherryloodsen op het terrein van de KWVL. Hoogtepunt was het winnen van de Noordzeekanaal beker door W. Schouten in zijn wherry de Jacoba, die nog steeds op de Vereeniging ligt. In de dertiger jaren neemt het enthousiasme af en verdwijnt het roeien geleidelijk van de plas.

Jan bakker in drentse mist

 

Tot 2002… Dan start een groep enthousiaste leden met roeien in een Cornish Pilot Gig bij zustervereniging KNZ&RV in Muiden. Zij weten hun enthousiasme over te brengen op de KWVL en in 2004 wordt de eerste Pilot Gig door de KWVL aangeschaft, de Jan Bakker, gebouwd bij Deacon in Engeland. Dit eerste team De Antonioni’s (naar de eerste voorzitter van de roeicommissie Anton van der Meer) haalde het roeien weer naar de KWVL en roeit nog steeds met elkaar. Hierna gaat het snel. Er ontstaan veel roeiteams, de eerste ‘Kick op Loosdrecht’ wordt gehouden en vele tochten worden geroeid. In 2007 komt er een tweede, Gig de Wijde Keel.

Ondertussen krijgt de KWVL in 2009 de kans een sliding roeiboot, van het type Yole de Mer over te nemen van de KNR&ZV Muiden. Ze krijgt de naam Yolijt. De Yole is als sliding boot ook interessant voor (oud)gladroeiers en toch geschikt voor ons grote water. Hiermee neemt de variëteit in het roeien op de KWVL toe en groeit het aantal teams verder.

De Gig-roeiers ontdekken ondertussen het wedstrijdroeien (o.a. wedstrijd Muiden-Pampus-Muiden) en de ambities en prestaties van o.a. dameswedstrijdteam de Chillies stijgen. De aanschaf van de houten Pilot Gig Tregarthens in 2011, later te dopen als Treasure, geeft een extra impuls. De acht Gig-roeiende verenigingen gaan samenwerken in de Dutch Pilot Gig Association (DPGA) en organiseren een officieel Nederlands Kampioenschap met verschillende wedstrijden gedurende het jaar (onze Kick is er daar 1 van). Ook organiseert de KWVL samen met KNZ&RV Muiden sinds 2013 de Hel van Texel, een wedstrijd van Den Helder naar Oude Schild over 8,8 km.

In 2013 wordt de KWVL-roeivloot aangevuld met een tweede (zo goed als nieuwe) Yole de Mer (geheten Raboes) en in 2015 met een tweede houten wedstijd Gig (speciaal voor ons gebouwd), de Liberty.

En zo is het roeien met zo’n 40 actieve roeiteams die één tot drie keer per week uitvaren uitgegroeid tot één van de kernactiviteiten van de Vereeniging.

 

Handige info

 
 
Volg ons op Facebook