Subpagina icoon zeilen FINAL

Zeilen

 
 
 
jeugdzeilen-loosdrecht

Jeugdopleiding op de KWVL in 2022

Hoewel het jeugdzeilen op de KWVL professioneel wordt ondersteund, bestaat het succes van het jeugdzeilen bij de KWVL vooral dankzij de actieve betrokkenheid van de ouders.

Bij de Piraten en Jannen wordt de instructie en begeleiding grotendeels door de ouders verzorgd. Bij de Wedstrijd Optimisten, Splash, RS Feva, Laser 4.7 en de Laser Radial worden er diverse ondersteunende taken door ouders uitgevoerd zoals rescue, transport van trailers, deelname in klasse-organisaties en wedstrijdorganisaties. 

Wat biedt de KWVL voor de jeugd?


Optimist 

Leeftijd: 7 - 15 jaar 
Gewicht: tot zo'n 50 kg 

Bij de Zaterdag- en Zondagpiraten leer je zeilen in de Optimist en maak je op de zondag ook kennis met wedstrijdzeilen.

De instructie en organisatie wordt vooral door ouders en oudere jeugdleden gedaan.

Het is dan mogelijk CWO diploma’s en vorderingstaten Jeugdzeilen ‘eenmans’ te halen.

Voor de Wedstrijd Optimisten moet je al vrij goed kunnen zeilen. Je gaat regelmatig ook buiten Loosdrecht varen; de Combi-groep in de regio, de Selectiegroep vaart landelijk; veel op groot water, zoals het IJsselmeer en ook op stroom.

 

1. Zaterdagpiraten: zaterdagmiddag

Spetters: voor kinderen van minimaal 6 jaar. Kinderen die deelnemen aan het reguliere zaterdag programma bereiken uiterlijk op 1 september 2022 de leeftijd van minimaal 7 jaar.

Vanaf medio april is de KWVL op zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur voor de ZaterdagPiraten. De beginnende zeilers gaan met gezellige en geduldige instructeurs in een veilige en rustige omgeving kennismaken met de watersport. Daarvoor is eerst nog zwembadinstructie. Er worden veel spelletjes gedaan en wordt ook echt omgeslagen om spelenderwijs vertrouwd te raken met de Optimist.

Meer informatie over de Zaterdagpiraten

Contact: netaripgadretaz.[antispam].@kwvl.nl

 

2. Zondagpiraten: zondagochtend

Voor de kinderen, die al 2 jaar bij de Zaterdagpiraten hebben gezeild en/of elders een CWO1 hebben gehaald. Er wordt gezeild voor CWO2 en CWO3.

Op de zondag zeilen kinderen uiterlijk op 31 maart 2022 minimaal 9 jaar oud zijn tot maximaal 15 jaar.

Medio april is de eerste instructie met de botenkeuring. De instructie begint op zondag om 9.30 uur en wordt rond rond 11.45 uur afgesloten met een een "Korte Baan" wedstrijd.

Na de Piraten kun je (afhankelijk van belangstelling, ervaring, leeftijd en gewicht) binnen de KWVL doorstromen naar de Wedstrijd Optimisten, de Jannen, Splash of RS Feva.

Meer informatie over de Zondagpiraten

Contact: netaripgadnoz.[antispam].@kwvl.nl 

 

3. Wedstrijd Optimisten

De Wedstrijd Optimisten groep is voor kinderen, die graag wedstrijdzeilen en hun CWO2 behaald hebben (of vergelijkbaar niveau hebben). Voor de Wedstrijd Optimisten word je uitgenodigd. De wedstrijdgroep bestaat uit een Combigroep en de Selectiegroep, voor elke groep wordt een passend jaarprogramma opgesteld.

Meer informatie over de Wedstrijdoptimisten

Contact: sreppow.[antispam].@kwvl.nl

 

 


Splash

Zondag - gecombineerd binnen- & buitenprogramma
Leeftijd: 14 - ca. 18 jaar 
Gewicht: vanaf 50 kg 
niveau bij aanvang: minimaal CWO3 Jeugdboot

Voor het zeilen in de Splash moet je al goed kunnen zeilen. De meeste zeilers stappen in als ze rond 14 jaar zijn. Wat lengte en gewicht (vanaf ca. 50 kg!) is voor een Splash noodzakelijk.

De Splash is een gezellige klasse, waar je zowel op lokaal, als regionaal en landelijk niveau heel sportief kan wedstrijdzeilen. 

Bij de KWVL zijn er diverse groepen van Zoet via Brak naar Zout. Zoet vaart vrijwel alleen maar op de Loosdrechtse Plassen, Brak neemt af en toe deel aan een grote wedstrijd buiten Loosdrecht en Zout vaart vrijwel elke landelijke wedstrijd van de SKON.

Meer informatie over de Splash

Contact: hsalps.[antispam].@kwvl.nl

 

Laser 4.7

LON, U4, DYR en internationaal programma
Leeftijd: vanaf ca. 14 jaar
Gewicht: vanaf ca. 50 kg tot 65 kg
Niveau bij aanvang: Landelijk circuit Optimist (U4, DYR)

Het Laser 4.7 team bestaat uit ervaren Optimist zeilers die afgelopen jaar zijn overgestapt naar de Laser. Een hechte groep die onder begeleiding van ervaren (inter)nationale coaches met elkaar op de zaterdagen en zondagen traint.

Trainingen vinden plaats op de locaties waar wedstrijden worden gevaren, maar ook op de KWVL en op stromend water (vb Scheveningen of Zeeland).

Dit team is echt gericht op het wedstrijdzeilen, waarbij naast nationale- ook internationale wedstrijden op het programma staan.

 

Meer informatie over de Laser 4.7

 

Contact: 7.4resal.[antispam].@kwvl.nl

 


Laser Radial

LON- & U4-programma
Leeftijd: vanaf ca. 15 jaar 
Gewicht: vanaf ca. 60 kg 
Niveau bij aanvang: minimaal CWO3 zwaardboot 

Ook voor het zeilen in de Laser Radial moet je al goed kunnen zeilen (minimaal CWO3 zwaardboot). Op de KWVL wordt de stap naar de Laser Radial vaak gemaakt na enkele jaren Splash-zeilen. Uiteraard wordt landelijk deze stap ook vaak gemaakt vanuit de Laser 4.7. Deze zeilersgroep is gericht op het wedstrijdzeilen, waarbij men naast de U4-wedstrijden ook sterk kijkt naar de "Laser-kalender". Informatie is te vinden op: www.laserklasse.nl

Meer informatie over de Laser Radial

 

Contact: laidarresal.[antispam].@kwvl.nl

 


RS-Feva

Zondag / tweemans
Leeftijd: 12 - 17 jaar 
Gewicht: 85 - 110 kg  totaal bemanningsgewicht 
Niveau: bij voorkeur minimaal CWO3 Jeugdboot 

Voor de kinderen die al een aantal jaar in de Optimist gezeild hebben en toe zijn aan een volgende stap, zin hebben in een leuke 2 mans boot met gennaker te varen.

De RS-Feva groep is een heel enthousiaste groep, die naast veel gezelligheid ook gewoon lekker hard en goed wil varen. Het is gemakkelijk starten in de RS-Feva, leren samenwerken in de boot, varen met gennaker.

Trainingsvideo

Meer infortmatie over de RS-Feva

 

Contact: avefsr.[antispam].@kwvl.nl

  


Jannen

Zondag - zeilen in Valken en Schouwen
Leeftijd: 12 tot ±16 jaar 

De Jannen opleiding werd gestart in 1941 en is de oudste zeilopleiding voor de jeugd binnen de Vereeniging. Je kunt bij de Jannen komen zeilen als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent. Iedere zondagochtend, tussen 09.30 en 13.00 uur, kan je zeilen of andere watersporten beleven. Onder begeleiding van een ervaren instructeur en zul je langzaam maar zeker alle facetten van het zeilen met een wat grotere boot onder de knie krijgen.

De Jannen varen in Valken (kielboten) en Schouwen (platbodems) waar je met meerdere personen in vaart. Daardoor staat bij de Jannen het zeilen in groepsverband voorop. Het goed kunnen zeilen met een groep andere mensen is één van de belangrijkste onderdelen van het “schipperen” en het is daarnaast ook heel gezellig.

 

Meer informatie over de Jannen

 

Contact: nennaj.[antispam].@kwvl.nl

 

Kledingvoorschrift ...

... voor het zeilen in een Optimist, Splash, Laser of RS Feva:

  • Zeilers dragen altijd een CE-gecertificeerd zwemvest met een norm van 50N of hoger;
  • Zeilers dragen een neopreen shorty of wetsuit;
  • Tijdens de voorjaars- en najaarstrainingen zijn een winter wetsuit van minimaal 5 mm neopreen op het lichaam of droogpak en geschikte handschoenen verplicht;
  • Voor kinderen jonger dan 11 jaar of met een tenger postuur is een droogpak met geïntegreerde rubber sokken een must.

 

... voor zeilen in Valken en Schouwen (Jannen):

  • Zonder zeilpak dragen de zeilers een CE-gecertificeerd zwemvest met een norm van 50N of hoger;
  • Bij het dragen van een zeilpak en/of laarzen dragen de zeilers een CE-gecertificeerd zwemvest met een norm van 100N of hoger.

 

 
 

Handige info

 
 
Volg ons op Facebook