Koninklijke Marine koopt nieuwe onderzeeboten
Spreker: kapitein-ter-zee J. (Jeroen) van Zanten - Groepscommandant Onderzeedienst
De marine vertelt. De bijdrage van onze onderzeeboten aan de NAVO. Waarom vervangen. Wat kost dat. Nieuwbouw gereed in 2034 en 2037. Details over de nieuwe boten. Hoe veilig is het doorvaren met 30 jaar oude boten.
Geschiedenis van de Huizer visser- en scheepbouw families
Spreker: de heer Frans Kolk - lid SHB Bestuur
De Huizer Botters. Vis-kaas-en stenen. Zuiderzee dicht. Stichting Huizer Botters (SHB) heeft als missie de historie van de Huizer visserij levend te houden. Hoe de Huizer visser- & scheepbouwfamilies bekende kaashandelaren en grote bouwers werden.
De KNRM bestaat 200 jaar
Spreker: de heer Henk Stapel
Mensen redden op zee. Kosteloos. 24/7. Het reddingwezen voor de fusie tot KNRM. ( 1750-1991). Motto: menslievend en zelfstandig. Van 1824 tot 1991 werden 30.000 mensen veilig aan wal gebracht. Hoogtepunt was ontwikkeling snelle reddingboot. KNRM 200 jaar jong. Door KNRM expert Henk Stapel. Hij was Commandant onderzeeboot Hr.Ms. Zwaardvis en directeur Nationaal Redding Museum Dorus Rijkers in Den Helder.
De schilders van de Vechtstreek 1850 – 1950
Spreker: de heer Jaap Versteeg – schrijver, kunsthistoricus, docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en eigenaar van kunsthandel Pygmalion te Breukelen
Op zoek naar onbedorven plekken langs de oever van de Vecht. Het trok veel kunstenaars aan die de schoonheid van de Vechtstreek vastlegden in schilderijen, tekeningen en prenten. De lezing 'Schilders van de Vechtstreek' geeft een uitgebreid overzicht van deze kunstwerken en plaatst ze in een brede context, met informatie over kunstenaar en locatie.
De zoektocht naar de lengtegraad; de ontwikkeling van de chronometer ten behoeve van de navigatie
Spreker: de heer drs. Jos Meis – KUN Nijmegen - vennoot bij Gude & Meis antique clocks
Navigatie en chronometer. Navigatie zonder GPS. Positie bepalen. Het bepalen van de lengtelijn op zee kon pas definitief worden opgelost dankzij de uitvinding en verdere ontwikkeling van de chronometer. Op zee gaan correcte tijd en navigatie hand in hand. Voor het bepalen van de positie moet je weten hoe laat het is. Letterlijk en figuurlijk. (Even de GPS uitzetten).
Aangezien we graag de actualiteit willen blijven volgen behouden we ons de ruimte voor om op een later tijdstip het onderwerp/spreker in te vullen.